Spz.dk - El / Automation - AS-I BUS

AS-I BUS

Info Siden er stadig under opbygning
AS-i bus (Actuator-Sensor Interface) er en standardiseret feltbusprotokol, der er udviklet til at skabe enkel og effektiv kommunikation mellem sensorer, aktuatorer og en central styreenhed i industrielle automatiseringssystemer. Protokollen er særligt velegnet til applikationer, hvor der er behov for en økonomisk og simpel integration af mange I/O-enheder i et netværk.

Nogle nøgleegenskaber ved AS-i bus:
  • To-leder teknologi / Seriel: AS-i benytter en enkel to-lederforbindelse, som både leverer strøm til de tilsluttede enheder og fungerer som dataoverførselsmedium. Dette reducerer behovet for separate kabler til strøm og data og forenkler installationen markant.
  • Integration af sensorer og aktuatorer: AS-i bus er designet til at forbinde sensorer og aktuatorer (ventiler & motorer) direkte til en overordnet PLC eller anden styringsenhed.
  • Omkostningseffektiv: Sammenlignet med mere komplekse netværk som Profibus eller Industrial Ethernet, er AS-i bus en omkostningseffektiv løsning. Den kræver færre kabler, mindre tid til installation og konfiguration, hvilket gør den attraktiv til simple automatiseringsopgaver.

  • AS-i bus er derfor en optimal løsning i industrielle applikationer, hvor der kræves pålidelig og enkel kommunikation mellem mange enheder, samtidig med at installationsomkostningerne holdes nede.

    Komponenter du typisk finder i et AS-i bus netværk.
  • Master-enhed(MasterInterface): Dette er den centrale enhed, der styrer kommunikationen på busnetværket. Master-enheden sender kommandoer og anmodninger til slave-enhederne og modtager data fra dem.
  • Slave-enheder (Nodes): Disse enheder modtager kommandoer fra master-enheden og sender data tilbage. De kan være sensorer, aktuatorer eller andre typer enheder, der skal overvåges eller styres.
  • Bus-kabel: Dette er det fysiske medium, der forbinder master- og slave-enhederne. Det kan være et enkelt kabel, der forbinder alle enheder i en ring eller en linje.
  • Terminering: For at undgå refleksioner og signalforstyrrelser på bus-kablet er det vigtigt at have korrekt terminering i begge ender af bus-netværket.
  • Strømforsyning: Mange ASI-enheder kræver en ekstern strømforsyning, men nogle kan også få strøm via bus-kablet, hvilket kaldes "Power over ASI".
  • Kommunikationsprotokol: ASI bruger en specifik protokol til at styre, hvordan data sendes og modtages mellem enhederne. Dette inkluderer timing, adressering og fejlhåndtering.

  • Addressering af nodes:
    I de første udgaver af et as'i netværk var der plads til 31 Slaver/Nodes som ligger fra adresse 1A til 31A med en læse tid på 5ms.

    Senere blev der lavet en nyere version der gjorde det muligt at have op til 62 enheder på en bus hvor de nye adresser ligger fra 1B til 31B med en læse tid på 10ms.

    Slave/Node Profile:
    Hver Slave/Node har en specifik profil der definere hvor mange indgange og udgange den har.
    Som eksempel har jeg en SEW motor med en MLK30A frekvensomformer som har 4 indgange og 4 udgange.
    Hvis jeg skal oprette denne i fx Tia Portal til mit projekt skal den have følgende data.

    fra MLK30A manual
    fra MLK30A manual
    fra Tia Portal Projekt


    RealPars har lavet en god video der viser hvad AS-I bus systemet kan.